دایره المعارف تاسیسات برق (اطلاعات عمومی برق)
محققین یو.سی.ال.ای، باتریهای جدیدی به اندازه دانههای نمک یا حتی کوچکتر از آن ساختهاند که به خاطر معماری و ساختار 3بعدی عجیب خود میتوانند به اندازه باتریهای بزرگتر انرژی ذخیره میکنند.
باتریها روز به روز کوچکتر و کمحجمتر میشوند و هر از گاهی، خبر تازهای در مورد باتری کوچکتر، سبکتر و البته با انرژی بیشتر معرفی میشود. این بار نوبت باتریهایی در ابعاد دانههای نمک است.
به گزارش دیسکاوری، جین چانگ از مهندسین دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس (یو.سی.ال.ای) و همکارانش از دانشگاه کالیفرنیا، باتریهای یون لیتیوم جدیدی ساختهاند که به اندازه دانههای نمک، یا حتی کوچک تر از آن هستند. این باتریها علیرغم ابعاد بسیار کوچکشان، میتوانند به اندازه خویشاوندان بزرگجثه خود، انرژی ذخیره کنند.
البته این باتریها ممکن است هیچوقت در لپتاپها یا گوشیهای همراه شما به کار نیایند، اما در نهایت، ابعاد کوچک آنها باعث میشود که برای استفاده در ریزروباتها و کاشتهای پزشکی و هر کاربرد دیگری از این قبیل مناسب باشند.
نکته کلیدی در مورد این باتریهای کوچک، ساختار و معماری آنها است. دانشمندان یو.سی.ال.ای کار خود را با میدانی از نانوسیمها کوچک آغاز کردند. سپس لایههایی از لیتیوم آلومینوسیلیکات در ابعاد نانو را روی آنها قرار دادند و بدین ترتیب، ساختاری سهبعدی به وجود آوردند.
اغلب باتریهای امروزی، ساختاری دوبعدی دارند و افزودن یک بعد به این معنا است که باتری میتواند انرژی بیشتری را در فضای کوچکتری نگه دارد.
همچنین سطح بافتدار، منطقه سطحی باتری را افزایش میدهد و این کار انتقال انرژی بین محتویات باتری و الکترولیت را سادهتر میکند. الکترولیت، مادهای رسانا است که امکان جریان یافتن جریان اکتریکی را فراهم میکند.
از دیگر کاربردهایی که برای این باتریهای اندازه دانههای نمک یا حتی کوچکتر متصور شدهاند، استفاده از آنها در حسگرهایی است که ویروسها، مواد شیمیایی و مانند آن را شناسایی میکنند.
رازهای زندگی: آیا هیدروژن سوخت ایدهآل ماشینهاست؟ |
|
دانش- همشهری آنلاین:
افراد بسیاری از ساخت ماشینهای دارای سلولهای سوختی هیدروژنی که محیط زیست را آلوده نمیکنند، حمایت میکنند. همه آنها توان بالقوه این سلولهای سوخت هیدروژنی را که تنها حاصل احتراق در آنها اندکی آب است، میستایند. اما در این میان مشکلی وجود دارد. گرچه هیدروژن در واقع فراوانترین عنصر در جهان است، نمیتوان به سادگی از آن به عنوان سوخت استفاده کرد، زیرا هیدروژن محکم به سایر عناصر به صورت مولکولهای ترکیبی چسبیده است. هیدروژن خالص اغلب با کاربرد حرارت بالا (که مقدار زیادی انرژی باید صرف آن کرد) بر گاز طبیعی (یعنی یک سوخت فسیلی) و گاهی با حرارت دان بنزین یا زغالسنگ ( که باز هم سوختهای فسیلی هستند) به دست میآید. از این بدتر اینکه در این فرآیند دیاکسیدکربن آزاد میشود که خود یک گاز گلخانهای است. |
جذابیت های برق
(1414)
در ستایش معماری
(1044)
تکنیک های نورپردازی، مهندسی روشنایی
(273)
فکر اقتصادی، کارآفرینی
(182)
تکنولوژی های روز دنیا
(4588)
504 لغت آیلتس IELTS(ضروری برای همه دانشجویان)
(196)
شرط پیشرفت+مدیریت زمان و انرژی
(777)
اطلاعات علمی ساده و خلاصه
(90)
خلاقیت های ناب ناب
(2463)
کافه کتاب،فرهنگ و ادبیات
(81)
هایلایت
(717)
رسانه (ایران، بین الملل)
(279)
خنده های رنگی رنگی
(1344)
دیدنی های تو دل برو
(1662)
آرامش بخشی
(318)
دیالوگ های ماندگار
(36)
وقایع و تصاویر تاریخی جذاب، گردشگری
(304)
ویرایش نشده ها
(3)
معرفی نویسنده و مدیر وبلاگ
(46)
POWERED BY MIHANBLOG.COM
Theme is created by: www.DesignDisease.com